Weblog over hardlopen en doorlopen!

Categorieën

Algemeen (31)
Boeken (8)
Columns (5)
Gadgets (22)
Kleding (7)
Media (16)
Schoenen (29)
Uncategorized (2)
Voeding (6)
Wedstrijden (24)


Ouderwets…

Gepost op zondag, 11 december 2005 om 11:38 door kees in Columns | 10 Comments »

Boycot Runners WorldOnze club heeft een abonnement op Runners World, ’s werelds meest gelezen loopblad. Iedere maand krijgen honderdduizenden hardlopers in de gehele wereld dit blad onder ogen, waaronder ik. De Nederlandse uitgave is steeds gevuld met, reclame, trainingsschema’s, sfeervolle foto’s, wedstrijdkalender, interviews en uitslagen van onze Hollandse jongens en meiden. De columns zijn meestal geschreven door een cabaretier of een journalist die ook aan hardlopen doet. De columns van Dolf Janssen lees ik liever dan dat ik de ADHD-vogel hoor. Maar de meeste artikelen zijn niet aan mij besteed, maar er zijn vast mensen die ze wel graag lezen. Bij het lezen van mijn eigen clubblad of van een vereniging in de buurt kost het mij al moeite om een wedstrijdverslag of gebeurtenissen, die iets met hardlopen te maken hebben, te lezen, zeker als ik er niet bij betrokken was…

Waar ik bij het doorbladeren van de Runners World helemaal beroerd van wordt zijn de artikelen over gezond lopen of sportmenu’s. Ik heb drie RW’s voor mij liggen en op de cover staan de volgende kreten: “Trainingen die u slanker maken” of “Stimulerend recept voor lopers”en dan weer: “Een paar kilootjes erbij” Ik vraag mij af, zijn er mensen die daar gebruik van maken, die uit een lopersblad info halen om af te vallen of aan te komen?

De bladen moeten vol, want wat denk je van: “Lopers blijven altijd jong!””en nog zo’n mooie aankeiler: “25 regels voor eeuwig loopplezier” en deze: “Genieten van de halve marathon” . Genieten doe ik nooit van een halve marathon, laat staan van een hele. Ik ga voor de prestatie, een goeie tijd of om voor een bepaalde concurrent eindigen, dat zijn mijn drijfveren, en een tevreden blik op mijn gezicht heb ik nooit en lachen doe ik zeker niet tijdens een wedstrijd.

Ja hoor, ik durf het wel, kritiek hebben op de Runners World. Zo heb ik geen vertrouwen in hun zogenaamde schoenentest die ze om het jaar doen, nooit zullen ze een schoen afkraken waarvan de maker een paginagrote advertentie in het blad heeft, trouwens schoenen kopen is toch een kwestie van proefondervindelijk (mooi woord) een stuk gaan hollen. Lezen jullie al die bijsluiters bij zo’n schoen? Pronatie, supinatie; obstipatie krijg ik er van!

In de laatste uitgave van RW stond er bij de rubriek ‘de markt’ een nieuwigheidje: de E3 Grips, dat zijn ergonomisch gevormde handvatten die je coördinatie kunnen verbeteren tijdens het draven, ze kosten slechts € 30,– Zijn er echt mensen die zoiets kopen?
Gadgets, zo worden ze aangeprezen, ook weer een amerikanisme, een leuk Hollands woord is Hebbedingetjes. Ze zijn er volop voor de lopers; GPS met afstandmeter, bloeddruk en hartslag, MP3-spelers, kleding met toeters en bellen. Dogchaser (hondenverjager)…..

“Cola, geheim recept voor lopers” (RW sept. 2005). Hebben jullie ze al gezien, die flessen en blikjes bij de start? Na anderhalve kilometer staan er spuugtonnen langs de weg; boordevol maaginhoud.
“Er is water en water”, “Het water met het meeste water” de firma Spa heeft ook weer iets bedacht, water uit een flesje waar je snel van hersteld, in de advertentie staat verder: “Spa Reine bevat heel veel water, omdat het heel weinig mineralen en zouten bevat”. En tot slot: Ïn Spa zit dus meer water dan in de meeste andere waters”. Volgens mij zijn echt de weg kwijt bij die gebakken lucht verkopers uit Belgie. Ik wil het allemaal niet lezen, of weten. Ik wil over de finish komen en een oranje drankje of gewoon water, geen product waar ze een marktonderzoek voor hebben moeten doen.

Wat vind ik het toch heerlijk om gewoon in een overjarig trainingspakkie of windjack, met daaronder zo’n ouderwets vlinderbroekje en een t-shirt door de Hollandse polders te rennen. Goed, een zweethempje wil ik daaronder nog wel dragen en een spanbroek (tight) en gebreide muts kunnen in de winterdag geen kwaad doen. Is er meer nodig? Ja misschien een paar Asics A6, maar die zijn uit de collectie gehaald…..Marktwerking! De helft van alle lopers van mijn vereniging liep op deze makkelijke schoen, hier en daar in een ouderwetse sportzaak zijn ze nog onder de toonbank te vinden.

Trainingsschema’s, ook altijd een dankbaar onderwerp voor de bladen. Het is waarschijnlijk een anarchistische inslag van mij, maar ik vind het verschrikkelijk om trainingsschema’s te volgen. Altijd zijn ze gebaseerd op het gemiddelde van Haile Geeltrainingsjassie of Lorna Kippegat, Afrikaanse types die 40 kilo wegen en hetzelfde getal als hartslag hebben. Ik ben nog uit de tijd van de Puma hardloopschoenen, beetje profiel op de zool, weinig demping, voetbaltrainingsjack, zwarte nylon sokken en gewoon gaan! Trainen deed ik 35 jaar geleden in en rond het Kralingse Bos, ze keken nog vreemd op als je aan het hardlopen was. Er werd toen nog geroepen: ”Ze hebben hem al….” Nu ben je op die plaats verdacht als je niet hardloopt. Al die jaren gewoon op gevoel gelopen; tempo’s doen tijdens de duurlopen, soms een baan- of wegwedstrijdje en in de winter crossen. Natuurlijk soms blessures, maar het waren mooie tijden! (ook gelopen) En ik leef nog!

He, he, dat lucht op, moraal van dit verhaal, ik laat me niet gek maken door de commercie, jullie wel…!(?)

Case Nextdoor





10 Reacties op “Ouderwets…”

  • Bob schrijft,

    Beste Kees, ik sluit mij volledig aan bij jouw bewoording! Ik moet alleen een kritische kanttekening maken, de A6 is nog wel degelijk te verkrijgen. Deze wordt voorlopig nog niet uit de collectie van Asics gehaald. Misschien dat dit nog meer oplucht. De run2day in Amersfoort, Utrecht en Amsterdam heeft deze oerdegelijke schoen nog altijd op voorraad.

  • Wim schrijft,

    En Run2day Groningen ook.

  • Kees schrijft,

    Afgelopen zaterdag de Linschotenloop meegehold, in de sporthal verkleed en tot mijn grote verbazing (en misschien van de 3500 andere deelnemers)staat daar een kraam van HAWAsport uit Gouda met zeker wel 60 paar Asics A6 voor de mooie prijs van 80 euries. ’t Liep storm, net als buiten tussen Montfoort en Oudenwater, maar daarover later meer. De A6 leeft!

  • Bas schrijft,

    goed met veel ben ik het eens maar met heel veel toch niet 🙂 de gadgets bijvoorbeeld, ik vind het supergrappig dat ze dat kunnen verzinnen mij zie je er ook niet meelopen, als ik zo rond kijk zie ik er niemand meelopen dus maken weinig mensen zich gek. de afstandmeters vind ik wel ok, natuurlijk kun je gebruik maken van internet of je pakt een kaart, ik vind de afstandsmeter wel lkkr, direct na het lopen kun je zien hoeveel km je gelopen hebt. voor de rest over het afvallen etc… ik zeg altijd maar doe maar normaal doe je gek genoeg 🙂 en voor de rest wens ik eenieder veel renplezier in 2006 🙂 HF en GG

  • Joost schrijft,

    Haha prachtig verhaal. Ik kan mij er helemaal in vinden (hooguit het deel A6 laat mij koud, hoewel geldt dat in het algemeen elke goede schoen na een periode weer verdwijnt of zodanig wordt aangepast dat het niet meer lekker loopt)

  • Eric schrijft,

    Beste Kees,

    Helemaal met je eens. ik wil graag ook even inpikken op het stukje over de trainingsschema’s. Deze zijn inderdaad grote nonsens. Als er dan eens een stukje text uit een wetenschappelijke studie wordt afgedrukt, wordt het in de daarop volgende editie al weer genadeloos onderuit gehaald. Zoals onlangs een stukje over 30 seconden interval training die als zeer effectief wordt bestempeld. De wetenschappelijke achtergrond werd niet gepubliceerd, wel de reactie van een bekrompen lezer die in de daarop volgende editie als ‘ervaringsdeskundige’ liet weten kapot te gaan van snelle intervalletjes. Nee, lange afstanden op asfalt voor beginners en herstelduurlopen van 10 kilometer zijn gezond!!! Not!!! Mijn boodschap aan Runner’s World is: doe wat je doen moet. Informeer de lezer, enthousiasmeer de lezer en stop eens met al die flauwekul!

  • Richard schrijft,

    Wat een mening zeg. Hoe wil jij dan een blad maken met dat volume oplage zonder adverteerders. Trouwens als je je er zo aan stoort waarom lees je het dan nog. Ga de FHM lezen ofzo.
    Voor de rest goed verhaal 😉

  • Leo Zijerveld schrijft,

    Kees,

    Je bent in mijn ogen een humeurige ouwe vent die claimt alle hardloopwijsheid in pacht te hebben. Runners World is een uitstekend blad dat alle facetten van de loopsport belicht. Haal eruit wat er voor je bijzit!

  • Peter schrijft,

    Kees inderdaad Runners worlds is in mijn ogen ook een uitstekendblad.

  • Roel van Zijl schrijft,

    Hoi Kees,
    ik ben degene die in dit artikel wordt geciteerd met de zin: genieten van de halve marathon.
    Ik heb, zeker in mijn beginpersiode, mezelf helemaal stijf gescholden als ik na zo’n 17of 18 km zeer vermoeide benen kreeg en dacht: waar ben je mee bezig. Waar doe je dit voor.
    Die tijd is alleen maar voor jezelf belangrijk (tenzij je een topper bent natuurlijk). Er eindigen honderden mensen voor je, en nog meer achter je. Dus daarom: probeer ervan te genieten. En nog zo’n zin van mij in dit artikel: vraag niet wat ik heb gelopen, vraag me hoe het was.
    Succes met lopen

  • Geef een reactie:

    Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
    URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



    Advertentie


    Laatste Reacties

    Dacpam (Gratis sportschoenen op strand Terschelling):
    Die sportslippers staan hier nog steeds...
    Dacpam (Gratis sportschoenen op strand Terschelling):
    Zo lang geleden is het niet....
    Martijn (Vegan schoenen worden steeds populairder):
    Mooie ontwikkeling!
    Marie de Jonge (Een keer wat anders als gele reflectiehesjes?):
    Inderdaad belangrijk om reflecterende kleding te...
    Ian (8 tips voor een voedingsrijk hardloopontbijt):
    Die smoothie is echt een aanrader....
    hoi ik ben cool (Gratis sportschoenen op strand Terschelling):
    dat was lang geleden zeg! nu...
    Meer reacties...

     

    RSS RSS Webfeed

    Tips, spots, ideeën, suggesties?
    tips@loopblog.nl

    Zoeken


    Advertentie(s)


     (C) 2005-2024 Loopblog.nl