Weblog over hardlopen en doorlopen!

Categorieën

Algemeen (31)
Boeken (8)
Columns (5)
Gadgets (22)
Kleding (7)
Media (16)
Schoenen (29)
Uncategorized (2)
Voeding (6)
Wedstrijden (24)


Waar moet ik opletten bij het kopen van hardloopschoenen?

Gepost op maandag, 3 oktober 2005 om 21:50 door bob in Schoenen | 1 Comment »

Verschillende sportblessures kunnen ontstaan door verkeerde hardloopschoenen. Hierbij zijn twee belangrijke oorzakelijke factoren aan te geven. Stabiliteit en schokdemping. Bij onvoldoende stabiliteit komt er een te grote trek- en/of drukbelasting op pezen, spieren en kapsels van gewrichten. Hierdoor kunnen overbelastingsblessures ontstaan aan deze “weke delen”. Wanneer de schoenen de schok niet opvangen zijn er een aantal blessures vanuit de literatuur bekend die hierdoor kunnen ontstaan. Het is daarom erg belangrijk om met zorg uw schoenen uit te kiezen en voorbereid naar een hardloopspeciaalzaak te gaan.
Neem indien u die heeft altijd uw oude hardloopschoenen mee aangezien deze het een en ander over uw looptechniek vertellen. Daarnaast is het handig om uw hardloopsokken mee te nemen aangezien u zo het beste kan voelen hoe uw potentiƫle nieuwe schoenen zitten. Verder is het belangrijk om uit te leggen aan de verkoper of u klachten c.q. blessures door het sporten heeft gehad. Goede hardloopspeciaalzaken maken een analyse van uw looppatroon en geven u de mogelijkheid om de schoenen buiten te testen.

Vraag altijd of u de nieuwe schoen thuis een uurtje in huis aan mag doen zodat u zeker weet dat ze prettig om uw voeten zitten. Neem een schoen die een aantal millimeter speling aan de voorkant heeft zodat u stabiliteit in het loop patroon behoudt. Deze ruimte mag ook weer niet te weinig zijn aangezien uw voet tijdens het lopen iets uit moet kunnen zetten zodat uw voeten heel blijven. Een ander relevant punt is misschien wel dat u niet te veel moet passen aangezien u dan het overzicht kwijt bent over wat nou prettig zat. Mocht u er toch niet uitkomen laat het gevoel dan even bezinken en ga een aantal dagen daarna terug. Maar maak er alstublieft geen lifejob van aangezien een paar schoenen gewoon goed moeten zitten maar zoek niet achter elk pas verschil een probleem. Een blessure ligt immers nooit alleen aan een paar schoenen, deze hangt meestal met een hoop omstandigheden samen. Laat u daarom in de hardloopwinkel ook goed voorlichten over het opbouwen van uw trainingen zodat u een gelijkmatige belastingsopbouw op uw gewrichten heeft. Neem in ieder geval nog een kijkje op bijvoorbeeld de site van MTChuizen aangezien zij een duidelijke beschrijving hebben over de aandachtspunten bij het kopen van hardloopschoen. Veel succes ermee!





1 Reactie op “Waar moet ik opletten bij het kopen van hardloopschoenen?”

  • Hoe overleef je als hardloper de wintermaanden? » Loopblog.nl schrijft,

    […] is de motivatie om te gaan trainen een stuk lager in deze maanden. Wij geven je tips om toch je hardloopschoenen uit de kast te […]

  • Geef een reactie:

    Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
    URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



    Advertentie


    Laatste Reacties

    Dacpam (Gratis sportschoenen op strand Terschelling):
    Die sportslippers staan hier nog steeds...
    Dacpam (Gratis sportschoenen op strand Terschelling):
    Zo lang geleden is het niet....
    Martijn (Vegan schoenen worden steeds populairder):
    Mooie ontwikkeling!
    Marie de Jonge (Een keer wat anders als gele reflectiehesjes?):
    Inderdaad belangrijk om reflecterende kleding te...
    Ian (8 tips voor een voedingsrijk hardloopontbijt):
    Die smoothie is echt een aanrader....
    hoi ik ben cool (Gratis sportschoenen op strand Terschelling):
    dat was lang geleden zeg! nu...
    Meer reacties...

     

    RSS RSS Webfeed

    Tips, spots, ideeën, suggesties?
    tips@loopblog.nl

    Zoeken


    Advertentie(s)


     (C) 2005-2024 Loopblog.nl